Az EU jóváhagyta a házi tücsök élelmiszerként való felhasználását
Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban – közölte az uniós bizottság pénteken.
A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.
Az állat élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:
e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.
A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra.
Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti,
magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk miatt.
A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek
kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.
A világ számos, főként keleti és afrikai országában évezredes hagyománya van az ízeltlábúak fogyasztásának, köszönhetően a magas tápanyagtartalmuknak és gyakoriságuknak. Minden társadalmi réteg szívesen fogyasztja a rovarokat vagy a rovartartalmú ételeket, megfelelően fűszerezve és szakszerűen elkészítve igazi ínyencfogások varázsolhatóak az asztalra.
Japánban igen népszerű például a főtt darázslárva és a pirított gyömbéres selyemhernyó, Dél-Afrikában – mint ahogy Mexikóban és Ausztráliában is – a sült mézhangya.
Sok európai turista számolt be pozitív élményekről, mikor megkóstolta a helyi gasztronómia ezen termékeit. Állításuk szerint igen különleges ízvilággal találkozhatunk, ha megkóstoljuk Balin a kókusztejes-fokhagymás szitakötőt – vagy épp nemsokára itthon a grillezett tücsköt.
Érdemes elolvasniElment az uszodába, 3 napig egy csótánnyal a fülében élt a férfi
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban